2015. május 22. péntek

Rippl-Rónai Fesztivál – sajtótájékoztató

Rippl-Rónai Fesztivál – sajtótájékoztató

Május végén ismét a művészeté lesz a főszerep Kaposváron! Rengeteg tartalmas és izgalmas program várja a megyeszékhelyre látogatókat a négy nap alatt. A Rippl-Rónai Fesztivál tavalyi indulása óta a szervezők igyekeznek minden évben még színesebbé és gazdagabbá festeni a programkínálatot. Igazi ünnep lesz ez az esemény, nem csupán a fesztiválozók számára, hanem a részt vevő művészek számára is. Ritka alkalom a térségben egy ilyen jellegű, majd’ minden művészeti ágra kiterjedő happening.

A színvonalas kultúr-napok egy igazán nívós és páratlan gyűjtemény megnyitójával tárja szélesre képzeletbeli kapuját: Rippl-Rónai Ödön gyűjteménye nem csak azért kiemelkedő jelentőségű Kaposváron, mert az egykori szenvedélyes műgyűjtő a világhírű festőművész édestestvére volt, hanem azért is, mert most egy frissült, újdonságokkal teli kiállítás fogja várni a publikumot. Méghozzá olyan remekbeszabott alkotásokkal, mint Kernstok Károly monumentális Honfoglaló vitézeket ábrázoló üvegablak terve, vagy Czigány Dezső portréi.
Idén is alkalmuk lesz az amatőr művészeknek arra, hogy a nagyközönség elé tárhassák kedvenc alkotásaikat és a kulisszák…pontosabban a festőállványaik mögé pillanthassanak az érdeklődők. A város Sétáló utcáján zajló VI. Országos Utcatárlat többek között arra is lehetőség, hogy művész és közönsége ilyen különleges helyzetben találkozhasson.
A fesztivál kínálatának egy igazán egyedi színfoltja a helyi iparművészeti szakközépiskola által szervezett Street Art, ami egy utcai művészeti programsorozatot takar. Festmény-mozaik, Póló-tuning, Öndivatbemutató…csak néhány cím ebből a remek interaktív önkifejezési módból, amihez a fesztivál látogatói is kapcsolódhatnak a 4 nap alatt.
Helyi, nagyszabású, kortárs – ezek a jelzők mind ráaggathatóak a 9. Groteszk Triennáléra, amire azért persze jóval több is ráfér, de elsősorban látni kell a kiállítást, hogy aztán gazdagíthassuk a – kulturális – szókincsünket. A tárlat a fesztivál ideje alatt egészen este 8-ig, ingyenesen látogatható.
Megismételhetetlen korszakidézést varázsolnak a Csiky Gergely Színház művészei a Sétáló utca járókelői számára. A „Túl a Róma villán, Kaposvár felett” című zenés és verses kalandozás, olyan személyiségeket elevenít fel, mint például Ady Endre, Babits Mihály, Móricz Zsigmond, azaz Rippl-Rónai József kortársai.
Szerencsére ebben az évben is bőven lesz miből válogatniuk a zeneszeretőknek. Fantasztikus koncertet fog adni a kaposváriaknak Magyarország egyik legnépszerűbb népzenei formációja a Csík Zenekar; búcsúkoncertjeik egyik helyszíne lesz a Kossuth téri színpad, a ’95-ben alakult indie-gitárpop együttesnek, a Heaven Street Sevennek; a kortárs trendeket és a klasszikus rockzenét vegyítő banda, az Ivan & The Parazol alkotásai is ismerősen fognak csengeni a vájtfülü hallgatóság fülében. De lesz még kikacsintás a világzene izgalmas vonalán (Herczku Ágnes és a Banda), a minőségi blues zenei felhozataláról a Blues Terasz fog gondoskodni és a ska műfaj rajongói sem fognak idén csalódni (Skafunderz).
Már – mondhatni – tradicionális eseménye a Rippl-Rónai Fesztiválnak a HangKépUdvar, amit a FényHangÁr csapata évek óta szervez az ínyencségek kedvelőinek. A térségben egyedülálló fényfestészet; máshol nem hallható zenekarok és lemezlovasok; kortárs kiállítások a helyi egyetem művészeti karos hallgatóinak munkáiból és az elmaradhatatlan performanszok, mind egy helyen, szabadtéren.

A május 28-31-ig tartó mediterrán pezsgés, a gazdag művészeti kínálat, a változatos zenei koncertek, az interaktív programok és a csak erre a fesztiválra jellemző hangulat olyan személyes élményt fog adni az ide látogatóknak, ami után jogosan kiálthatnak fel:
Rippl nekem Fest!

plakat_line_up2

A Rippl-Rónai Fesztivál hivatalos sajtóanyagát tekinthették meg. A plakátra kattintva elérhető a a facebook eseménye, ahol minden további információ fellelhető, illetve programonkénti ismertetés hamarosan érkezik a sportkultra is.

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .