2015. július 3. péntek

Orosz Csengével kávézgattunk

Orosz Csengével kávézgattunk

Tegnap már egy pár sort olvashatott mindenki Orosz Csengével készült interjúnkból – a Piknik: Orosz Csenge és a Bodri Siller Civilis Cuvée című cikkben (ITT érhető el), ma pedig a teljes beszélgetés is megtekinthető, illetve a képeken is megcsodálható a fiatal hölgy.

Gálosi Gergely: Üdvözöllek Csenge ezen a szép napsütéses délutánon. Vágjunk is mindjárt bele, hiszen még egy borkóstolgatás is vár ránk. Eredetileg Te debreceni lány vagy….
Orosz Csenge: Ha egészen pontos akarok lenni, Debrecen mellől Hajdúhadházról származom. Viszont a gimnazista éveimtől kezdve meghatározó élményeim Debrecenhez kötnek. Jelenleg 500 km-re a családomtól a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán színésznőnek tanulok.

Gálosi GergelyA színészi pályádat mikortól jegyzed?
Orosz Csenge: A színészet már egészen aprócska koromban felvetődött. A bölcsődében a dadusom jósolta, hogy ebből a kislányból színésznő lesz, de ez inkább anekdota, amit édesanyám szeret mesélni. Talán a kisiskoláskori szereplésekből ered minden. Az első meghatározó emlékem egy szavalóverseny, ahol Tóth Máté Miklóssal (debreceni író, drámaíró) találkoztam, aki arra inspirált, hogy vegyem komolyan a vágyaim. Így felvételiztem az Ady Endre Gimnázium dráma tagozatára. Egy nagyon ütős osztályba jártam, azt hiszem, körülbelül tízen vagyunk, akik a színészi pályán indultunk el. Nagy ambíciókkal vetettem bele magam az egyetemi felvételibe, viszont ez nem azonnal sikerült, amiért így utólag igazán hálás vagyok. Hiszen míg vártam, hogy eljöjjön az én időm táncolni tanultam, aminek most érzem az előnyeit. Budapesten a Katonában és a Radnóti Színházban diáktársakkal kreatív munkában vettem részt. Ezekből a csapatokból is a jövő dramaturgjai és színészei nőnek az egyetemeken. Majd Gemza Péternek köszönhetően, akivel még gimnazistaként volt lehetőségem dolgozni, a 2013/2014-es évadban, Debrecenbe a Csokonai Színházba kerültem. Így egy évadon keresztül tapasztalhattam, milyen is a színház úgy élesben. A debreceni műszak és társulat egy emberként állt mellettem a felvételi időszakban, mindenkinek szívügye volt, hogy merre visz az utam. Talán a Kóti Árpi bácsitól kapott muníció a legstílusosabb:,,Kislány maga meg mennyem már a főiskolára oda való.”- Aztán beleszippantott a cigarettájába és szavalt tovább az öltözőjében. Ez után kerültem Kaposvárra az Eperjes Károly osztályába. Itt tanulok. Tanítanak.

Gálosi GergelyMilyennek találod az egyetemi dolgokat?
Orosz Csenge: A Kaposvári Egyetem Műv. Kara egy olyan bázis, ahol csicseregnek a madarak, cica szaladgál az udvaron, harangszó hasít a jelenetek csendjeibe. Különleges hely számomra. Egy lelkiismeretes tanári gárda tanít, akik legjobb belátásuk szerint jó szülők módjára rettentő energiával szeretnének mindent biztosítani ahhoz, hogy precíz, harmonikus színészekké váljunk. ,,A képesség jól kifejtése a tehetség” szokta mondani az osztályfőnököm. Azt érzem, hogy egyre jobban nyílok, napról napra egyre több felismerésem van és ez által egyre több feladatom akad, de ezen az úton bizalommal vezetnek a tanáraim.

Gálosi Gergely…és a Csiky Gergely Színházat?
Orosz Csenge: A Csiky Gergely Színházban eddig nézőként jártam. Nyitott, fürkésző tekintetekkel találkozom, minden alkalommal. Bízom benne, mihamarabb közelebbről is megismerhetem a társulatot. A jövő évadban, tervbe van egy mese darab, amiben az osztályommal közre működünk. Izgatottan várom.

Az ígért fotók (a képekre kattintva közepes, onnan a Teljes méret gombbal full méretben tekinthetők meg)

Gálosi GergelyAmennyire megismertelek egy Borest – ahol felolvasóként szerepeltél – “szünetében”, egy eléggé sokszínű, pörgősebb lány vagy. Kaposvár mondhatni egy nyugodt kisváros. Te milyennek látod és mik azok a dolgok amik itt beépültek a napi dolgaid közé?
Orosz Csenge: Valóban energikus vagyok és szeretem, ha zakatol az élet, viszont fontos számomra az egyensúly. Az egyetemi hajtás után, szeretek csendben elvonulni. Olvasni, sétálni a városban, vagy futni a tó körül. Inni egy finom kávét az Egykávézóban, ide sűrűn betérek, a mára ismerős arcoknak köszönhetően néha egészen kaposvárinak érezem magam.

Gálosi GergelyTehát már otthonosan mozogsz. Hamarosan nyári szünet, mivel fogod tölteni?
Orosz Csenge: A nyári szünet számomra azt jelenti, hogy a kötelességek ugyanazok, csak lelkiismeret-furdalás nélkül lehet felül írni a kivételes napokon. Egy nemzetközi színész kurzuson veszek részt a vizsgáim után. Aztán Szegeden és Zsámbékon is hasonló táborozást tervezek. Ezeket csak ilyenkor lehet elcsípni, most van rá idő.
Forgatok egy kisfilmben szóval a nyár is aktív lesz.
Persze a családommal is tervezek lenni és pihenni is fogok. Nagyon várom, hogy a tavaly nyáron felfedezett Capuera-t idén is folytassam. Nyár végén pedig elindul a készülődés, hiszen a jövő tanév sok új feladattal vár Kaposváron és Veszprémben is.

Gálosi Gergely: Köszöntem szépen a mai beszélgetést, remélem gyakori vendége leszel a Sportkultnak míg Kaposváron tanulsz és állsz színpadra.
Orosz Csenge: Köszöntem én is a csodás délutánt.

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

2 thoughts on “Orosz Csengével kávézgattunk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .