2014. április 18. péntek

Akivel rég találkoztunk: Fábián Márk

Most következő cikkemet erősen darabolnunk kellett. No nem a tartalma, csupán a hossza miatt. Pedig ki se térünk mindenre, mondhatni, csak a lényegről fogunk beszélgetni. Hogy kivel? Fábián Márk barátommal, akit már ismerhettek. Ha még sem, akkor ITT egy bemutatkozó interjú, sürgősen pótoljátok a kimaradt infót. Miért? Mert a srácot ismerve, ha nem tudod róla, hogy EB és VB dobogókon szokott végezni, magától nem hősködik vele, iszonyatosa szerény és átkozottul jó fej. De nem is húznám tovább a dolgot, essünk neki.

Gálosi Gergely: Ciao, Márk! Elég régen beszélgettünk – interjúzva legalábbis – és azt hiszem a kedves olvasók is kíváncsiak az elmúlt 2 évedre….akár azt is kérdezhetném, hogy ugye minden versenyedet dobogón végezted, de akkor előre lelőném a poént. Viccet félretéve, hol tartasz most az életeddel?

Fábián Márk: Szevasz! Bizony sok idő eltelt már a legutóbbi cikk óta! A születésnapom pár nappal szilveszter utánra esik, így mindig duplán tele vagyok tervekkel az elkövetkező új (élet)évre; idén sincs ez másképp. A huszonnegyediket töltöttem Januárban, elsőéves vagyok a BME Terméktervező Mérnök MSc szakán. Ha nem tévedek, majd’ két éve fordultam elő a Sportkulton, és van pár dolog, ami azóta se változott: főszerepet játszik az életemben a mozgás, persze az egykerekűzés kiemelt helyen van, de más is akad mellette; illetve az egyetemi évekhez méltóan továbbra is gazdálkodni kell az idővel.

Hála égnek az előző két szezon sem telt unalmasan, ha mindenre ki szeretnék térni, akkor inkább könyvet kellene írnom, szóval kiemelem a legfontosabb mozzanatokat – bár elég nehéz válogatni!

2012-ben volt szerencsém részt venni egy road-trip –en (autós túrán), ami a nyár egyik legmeghatározóbb élményévé nőtte ki magát. A túra apropója egész egyszerűen két verseny közötti transzfer volt, Toulouseból kellett bő egy hét alatt átjutnunk észak-Olaszországba. Persze maga a két rendezvény is említésre méltó – erről kicsit később. Indulás előtt nem is sejtettem, hogy maga az utazás lesz külföldi tartózkodásunk legemlékezetesebb része – de így lett! Rengeteg élménnyel gazdagodtunk, gyönyörű helyeken jártunk, kiváló volt a társaság, remélem lesz még részem hasonlóban!

A két verseny egyébként az EUC sorozat nyári fordulója, és az Egykerekűs Világbajnokság voltak. Előbbi az Extreme Unicycling Championship rövidítése, Európa Bajnokság kvalitású verseny, ami egyben találkozó is, mindig remek hangulat övezi ami ezúttal se volt másképp.

Eredmények tekintetében EUC-on Triálban sikerült az első helyre állnom; Unicon-on (a VB-n) sajnos már nem így jöttek ki a dolgok. A Triál selejtezőben egy szerencsétlen esés által szerzett sérülés rányomta a pecsétjét a versenyre. A kvalifikációból még első helyen jutottam a döntőbe (holtversenyben egy amerikai barátommal), a döntőben már a negyedik helyre kerültem – majd legközelebb! Viszont a csapat többi eredményét is meg kell osztanom: Kovács Krisztián Toulouse-ban Flatland kategóriában harmadik lett, a VB-n pedig elhozta az őt megillető első helyet. Horváth Kristóf a Világbajnokságon Magasugrásban állt a dobogó legfelső fokán – lehet büszkének lenni rájuk!

A túráról készült film itt tekinthető meg: http://vimeo.com/48152895

Most akkor ugranék egyet az időben, egy teljes évet, amikor ismét Toulouse-ba vettük az irányt nyáron, ugyanis ismét ott került megrendezésre az EUC; ezúttal az Európai Zsonglőr Találkozóval együtt. Rengeteg résztvevő volt, a döntőket több ezren látták, nagyon jó érzés volt ennyi ember előtt versenyezni! Előző évben annyira megtetszett az autós utazás, hogy úgy döntöttünk ismét a volán mögé ülünk: pár osztrák barátunkkal kiegészülve egy VW kisbuszba ülve jutottunk Franciaországba. Az eredményekre nem lehet panasz: 3 megrendezett versenyszámból 3 aranyat hoztunk: Kovács Krisz a Street és Flatland kategóriát is megnyerte, nekem Triálban sikerült az élre állnom.

Tavaly nyárról semmiképp sem maradhat említés nélkül a Csehországban megrendezett Dressler Camp, ahol minden a Triállól szól. Ez a hegyek közt megbúvó kempingben helyett kapott esemény méltán híres Európa-szerte. Egy hat napos táborról van szó, ahol folyton történik valami. Kiváló szervezés, tökéletes helyszín és sok-sok résztvevő a világ minden tájáról – idén is egész biztosan ott leszünk!

Ezt követően ismét egy ugrás, idén Januárra; mégpedig a már megismert EUC sorozat téli fordulójára, Kölnbe. A helyszín már jól ismert, 2009 óta minden Januárban itt zajlik ez a verseny – és sose okoz csalódást, mindig remek hangulat övezi. A versenynek otthont adó sportközpont egy néhai gyár üresen maradt épületében kapott helyet, ami meglepően jól elégíti ki az új funkció támasztotta igényeket. Ez a verseny azért is különleges volt, mert a szervezésben is részt vettünk, a pályaépítéstől kezdve egészen a rendezvény utáni pakolásig. Eredmények? Kovács Krisztián I. hely Street, Fábián Márk I. hely Triál.

Folytatjuk….
Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .