2014. június 18. szerda

Egy ifjú tehetség: Filutás Viktor

Ma egy ifjú tehetséggel volt szerencsém beszélgetni, Filutás Viktorral. Következzék a KSI újabb reménysége!

Gálosi Gergely: Szia Viktor! Nos, a magyar kerékpáros mezőnyben nem igazán kell bemutatni Téged, de lévén, hogy a Sportkult nem csak kerékpárosoknak szól az országban, pár szóban légy szíves mutatkozz be.
Filutás Viktor: Szia/sziasztok! Filutás Viktornak hívnak, 17 évesen, másod ifiként ez az utolsó évem a KSI-ben. A pályafutásom a BVSC-Zuglónál kezdődött, 2013-ban, az edzőm Pataki Ibolya volt. Egy év alatt szinte a nulláról küzdöttem fel magam, ehhez nagyban hozzájárult Ibi hozzáértése, odafigyelése és a támogatás az egész csapat részéről. A 2014-es szezont már a KSI-ben kezdtem, mert szerettem volna nagyobb létszámú csapattal készülni az országúti versenyekre.  A sikerhez szükséges a helyes táplálkozás, de az én kedvencem mégis Édesanyám gulyáslevese, amiből napokig lehet menni.

Filutás Viktor pályán

Filutás Viktor pályán

Gálosi Gergely: Fiatal korod ellenére mondhatni nem idén kezdted. Jelenleg a Magyar válogatott tagjaként is jegyeznek. Milyen út vezetett idáig?
Filutás Viktor: 2013 tavaszán indult az aktív pályafutásom, mivel gyerekkoromban már versenyeztem, de akkor még nem tudtam értékelni a versenyeket, így kis szünetet tartottam. Az első szezonom pálya edző versenyekkel indult, melyeken még nem voltam eredményes. Ezen a nyáron még inkább az edzésekre, mint sem az eredményekre koncentráltunk. Versenyeken szinte nem is indultam. A legjobb eredményeim, A Pálya OB-n születtek, magyar bajnoki címet szereztünk a 4000 m-es csapat időfutammal (Lovassy Krisztián, Holló Botond, Kőrizs András és én), 3000 m-en tizedekkel csúsztam le a bajnoki címről, 1000 m-en 3.helyezést szereztem.
Idén már országúton is hoztam az eredményeket, bekerültem a magyar országúti válogatottba is. Az első eredményeimet Szlovákiában szereztem, nemzetközi mezőnyben, két 4. és egy 11. helyet hoztam haza. Az egyik 4. helyet egy körös egyéni szökéssel vittem végig, a másik 4. helyet időfutamon csúszott be, a 11. helyezésem egy hegyi körversenyen jött össze, ahol a hegyen elmentem a főmezőnytől és üldözőbolyt alakítottunk, sajnos a szökevényeket nem tudtuk megfogni, de a sprinten 3. helyet értem el. A Kritérium OB-n a segítő szerepét töltöttem be, a feladatom az volt, hogy felhúzzam a sprintet és pontot raboljak, de így is 3. helyen zártam a viadalt.

Gálosi Gergely: Ezek közül mi volt a legemlékezetesebb?
Filutás Viktor: Az idei, eddigi legkiemelkedőbb eredményem és az eddig is, mivel soha nem értem el első helyezést, most mégis sikerült a hétvégén. Szerbiában, a 15. Trofej Sajamskih Gradova nevű egynapos nemzetközi országúti mezőnyversenyen, ahol folyamatosan próbáltam kisebb szökevény csoportokat alakítani, de a mezőny résen volt és nem engedett el minket. Majd 12km-el a vége előtt, indítottam egy egyéni szökést, ahol velem tartott a szerb időfutam bajnok, majdnem 3 és fél kör szökés után a sprintet egy kerék hosszal nyertem.

Viktor a csapattal

Viktor a csapattal

Gálosi Gergely: Az idei éved hogyan kezdődött?
Filutás Viktor: Az idei szezonra való felkészülést még a BVSC Zuglónál kezdtem, de a KSI-nél fejeztem be. Isztriában voltunk edző táborozni egy hétig, ahol bejártuk egy Világ Kupa helyszíneit és rengeteg értékes kilométert gyűjtöttünk, napi két edzéssel. Ezen kívül még voltak válogatott összetartó edzések, a Bikeexpress csapatával. Április 5-én Bonyhádon  indult a 2014-es szezon.

Gálosi Gergely: …nem kevés km lehet akkor már, menny is?
Filutás Viktor: 5500 km gyűlt össze eddig, de még háromszor ennyit legalább szeretnék.

Gálosi Gergely: Mik az idei évre szőtt terveid?
Filutás Viktor: A közel jövőben esedékes mezőny és országúti OB-ra készülök. Július végén pedig Pálya Európa Bajnokságra utazunk, itt szeretnék minél jobb eredményt elérni. És ezek után következik a Pálya OB, 3000m-re, 1000m-re és a mezőnyszámokra készülök a legjobban. De a szezon összes többi versenyén is szeretnék jó eredményeket szerezni.

Gálosi Gergely: …és a távoli jövőre tekintve?
Filutás Viktor: Minden kerékpár versenyző álma, hogy egykor majd profi csapatnál tekerni. Híres nemzetközi megmérettetéseken részt venni. De ezek még messze vannak, ki tudja mit hoz a jövő?

Gálosi Gergely: Legközelebbi megmérettetésed?
Filutás Viktor: A következő a 27. Trofeo Karlsberg lesz. Az első, pénteki napon egy 98 km-es mezőnyverseny lesz. A szombati napon 2 etap lesz, az első a 79 km-es mezőny, a második pedig a 8,8 km-es időfutam. Az utolsó nap, vasárnap 100 km-es mezőny koronázza meg a hétvégénket. Illetve az előbbiekben már említett mezőny és időfutam OB-ra készülök gőzerővel.

A kiérdemelt első hely

A kiérdemelt első hely

Gálosi Gergely: Nos, előre is egy kalappal, no meg hátszelet! Köszöntem, hogy szakítottál egy kis időt az olvasókra és rám!
Filutás Viktor: Én köszönöm a lehetőséget, és köszönöm a sok támogatást: a Filutás Kerékpár Szerviznek, a KSI csapatának és más edzőpartnereimnek is.

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

One thought on “Egy ifjú tehetség: Filutás Viktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .