2014. július 9. szerda

Tour de France 2014: Ypres – Arenberg Porte du Hainaut szakasz összefoglaló

Tour de France 2014: Ypres – Arenberg Porte du Hainaut szakasz összefoglaló

Nos, amint azt már jó ideje tudhattuk, elérkezik az a szakasz, amit minden klasszikus menő imádna, de nem egy Tour de France 21 napjában, főleg nem esőben.

Nos, most már tudjuk, hogy mind a szakaszt megtartották, mind az eső megérkezett.

De lássuk, mi is történt. Egy ilyen napon szinte mindenki arra gondolhatott, hogy majd a pavék valamelyikén szökés lesz és ennyivel el is dől a verseny. Ennél ezért bonyolultabb lett a helyzet, hiszen az első pár km-en kialakult azonnal egy 7 fős szökési kísérlet, akikre további 2 versenyző kapaszkodott fel.
Név szerint: Lieuwe Westra (Astana), Tony Martin (OPQS), Sam Dumoulin (AG2R), Janier Acevedo (Garmin), Tony Gallopin (Lotto), Marcus Burghardt (BMC), Rein Taarämae (Cofidis), Simon Clarke és Matt Hayman (Orica), Feillu Brice (Brtagne) és Visconti Giovanni (Movistar).

25 km-t tettek meg, a mezőnyben mindenki próbált elöl helyezkedni, szakadt az eső…a 9 fős szökevénygárda +1:25-re van tőlük…bekövetkezik az első bukás, Chris Froome (Sky) és Cédric Pineau (FDJ) esett a 29. km-nél.

A Tour de France bejegyzéseinket  a PowerBar Hungary támogatta

A Tour de France bejegyzéseinket a PowerBar Hungary támogatta

Miközben az Astana tempózott elöl, Froome, illetve a fél Sky és a csapatkísérő kocsi 2:24-re leszakadva. Elöl Janier Acevedo (Garmin) egy kisebb borulás után inkább visszacsorgott a mezőnybe, míg Tony Martin (OPQS) ugyan ebből a helyzetből inkább a visszakapaszkodást választotta, hozzá Samuel Dumoulin (AGR) csatlakozott egy defekt végett.

42. km-hez érve Froome és a Sky visszaért a mezőnyre, a szökevények +1:32-re, majd 3 km-rel később Tony Martin (OPQS) és Samuel Dumoulin (AGR) felér a szökevényekhez.

Elérkeztünk az első óra végéhez a szökevények 7-en maradtak, előnyük +1:33 és az átlag sebesség 48,8 km/h…az eső mégsem zavarja őket annyira?
Újabb esések: Cédric Pineau (FDJ), majd Rudy Molard (Cofidis) és Alexander Kristoff (Katusha) is a földre kerültek pár km-en belül.

A 65. km-ig a szökevények +3:08-ra húzták az előnyüket, mikor is a Cannondale sora kezdett előrejönni. Erősebb tempóra is kapcsoltak, így a 77 km-ig nem csak az élen haladók idejét, de még a mezőnyt is faragták a vizes úton, André Greipel (Lotto) és Matthew Busche (Trek), majd Sébastien Minard (AG2R) is a földre kényszerült, a szökevények pedig már csak +2:44-re voltak így, mire a 77. km-re értek.

A Cannondale nagyon megy elöl, mintha nem is esne az eső…a szökevények előnye már csak +2:25 a 80. km végére, Marcel Kittel (Giant) is borult a nagy járdasziget kerülgető versenyben, de azonnal kapott egy újabb gépet és ment is tovább.

3 km-re az első macskaköves szekciótól egy körforgalomban minimum 6-an kerültek egy pillanatra a földre. A következő pillanatban pedig Chris Froome (Sky) csapódott be és igencsak megütötte magát, mert rövidebb tanakodás után beszállt a kocsiba és ezzel feladta a verseny.

A Tour de France bejegyzéseinket a Happy End támogatta

A Tour de France bejegyzéseinket a Happy End támogatta

Ilyesfajta “apróságok végett mire a pavéhoz ért a főmezőny, kissé meg is nyúlt a sor, Saxo és Cannondale diktálja a tempót. A szekció végére a főmezőny kissé megfogyatkozott. Miközben a grupetto közeledik a pelotonhoz a Saxo nem nyomja neki annyira, mint eddig a Cannondale és a szökevények előnye maradt +1:47 a 95. km-re.

A gyorsasági hajrához természetesen előrejön Peter Sagan (Can) és társai, majd a szökevények által meghagyott helyezéseket begyűjtik az alábbi sorrendben (és pontokkal):
1. Lieuwe Westra (Astana), 20 pont
2. Simon Clarke (Orica), 17
3. Matt Hayman (Orica), 15
4. Tony Martin (OPQS), 13
5. Sam Dumoulin (AG2R), 11
6. Rein Taaramäe (Cofidis), 10
7. Tony Gallopin (Lotto), 9
8. Peter Sagan (Cannondale), 8
9. Maciej Bodnar (Cannondale), 7
10. Kristjan Koren (Cannondale), 6
11. Sep Vanmarcke (Belkin), 5
12. Ramunas Navardauskas (Garmin), 4
13. Lars Bak (Lotto), 3
14. Andrey Grivko (Astana), 2
15. Sebastian Langeveld (Garmin), 1

A szökevények a következő macskaköves szakaszra értek, ahol is Rein Taarämae (Cofidis) leszakadt róluk. Magát a mezőnyt pedig darabokra szedi, vannak akik belesüllyednek a sárba, van aki bukdácsolva halad közülük. Így történt, hogy még maga Contador is grupettoba került!
Ekkor +1:18-as előnyük marad csak a szökevényeknek, a mezőnyt maga Nibali vezette a 107. km-nél.

A Tour de France bejegyzéseinket  a Bodri Pincészet támogatta

A Tour de France bejegyzéseinket a Bodri Pincészet támogatta

28-an maradtak a Nibali féle sorban, ahol az Astana viszi a tempót, közben a szökevények a Bersée nevű pavére érnek, az előny már csak +0:41. Contador grupettoban, próbálkoznak feljebb jutni…
Jurgen Van den Broeck (Lotto) és Andrew Talansky (Garmin) bukott, majd Lars Boom és Sep Vanmarcke (Belkin) elléptek a Nibali féle sortól.

A Belkines srácokat közben begyűjtik 122. km-re érve, Contador hátránya ekkor már 1:13!

A főmezőny szerepében Porsev (Katusha), Nibali, Fuglsang, Westra (Astana), Sagan (Cannondale), Kwiatkowski, Renshaw, Trentin (OPQS), Cancellara, Rast (Trek), Lemoine (Cofidis) és Keukeleire (Orica) üldözik a szökevényeket, akiket pillantok alatt bedarálnak…közben Contador grupettojában megy a beszélgetés, hogy mi legyen a teendő…

A sor eleje: Nibali, Fuglsang, Westra (Astana), Sagan (Cannondale), Boom, Vanmarcke (Belkin), Kwiatkowski, Renshaw, Trentin (OPQS), Gallopin (Lotto), Cancellara (Trek), Lemoine (Cofidis), Clarke, Hayman, Keukeleire (Orica), majd 22 km-rel a cél előtt újabb próbálkozás kel életre innen…Nibali kőkeményen küzd, hogy egyben tartsák a lassan kettévált sort…
…18,7 km van vissza és Contador hátránya már 1:52!

Nibaliék a Hornaing macskakövein, 3700 m-t kell “csak” túlélniük. 13 km maradt, ekkorra Nibali és Contador sora közt már 2:02 a különbség. Az Astana kapitányáért az utolsó előtti macskakövesen mindent megtettek az emberei, J. FUGLSANG és L WESTRA! Majd itt már csupán 4 fős az elől haladók csoportja, a 3 Astanás és Lars Boom személyében.

A Wallers pavéra hajtanak, már csak 6 km van vissza! De itt Lars Boom robbant és ellép Nibalitól! Innentől a Belkines mindent beleadva ment a célig és az utolsó 200m-en ünnepelve tekerhetett már, hiszen 19 mp előnnyel ért haza a sárga trikós Nibali előtt.

Végül Contador 2:54 hátránnyal ért be…

A mai etap első 10 helyezettje:

1. BOOM L. BEL 03h 18′ 35”
2. FUGLSANG J. AST 00′ 19”
3. NIBALI V. AST 00′ 19”
4. SAGAN P. CAN 01′ 01”
5. CANCELLARA F. TFR 01′ 01”
6. KEUKELEIRE J. OGE 01′ 01”
7. KWIATKOWSKI M. OPQ 01′ 07”
8. WESTRA L. AST 01′ 09”
9. TRENTIN M. OPQ 01′ 21”
10. LEMOINE C. COF 01′ 45”

Míg az összetett állás az 5. szakasz végére:

1. NIBALI V. AST 20h 26′ 46”
2. FUGLSANG J. AST 00′ 02”
3. SAGAN P. CAN 00′ 44”
4. KWIATKOWSKI M. OPQ 00′ 50”
5. CANCELLARA F. TFR 01′ 17”
6. VAN DEN BROECK J. LTB 01′ 45”
7. GALLOPIN T. LTB 01′ 45”
8. PORTE R. SKY 01′ 54”
9. TALANSKY A. GRS 02′ 05”
10. VALVERDE BELMONTE A. MOV 02′ 11”

Nos, holnap innen folytatjuk, érkezik majd a szakasz előzetes, utána a szöveges közvetítés a Facebookon és újra az összefoglaló itt!
Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .