2014. szeptember 5. péntek

Blazsó Márton és Poór Brigitta nyerték a XIII. Mátra Maratont

Blazsó Márton és Poór Brigitta nyerték a XIII. Mátra Maratont

A hétvégén rendezett hagyományos Mátra Maraton idén – amellett, hogy a TOP Maraton sorozat záró versenye – Maraton Magyar Bajnokság is volt. A rendezvénynek most is a gyöngyös-sástói Oxygen Adrenalin Park adott otthont, ahol közel 1300 versenyző vágott neki mountain bike-jával a három táv valamelyikének. A felnőtt férfiak versenyében Blazsó Márton nagy csatában, igen szoros versenyben győzött, míg a hölgyeknél a tereptriatlonos szakágból érkező Poór Brigitta állt a dobogó legmagasabb fokára.

A Mátra Maraton felvezetése a szombati gyerekverseny volt, ahol a fiúk és a lányok 6-6 korcsoportban csaptak össze az Adrenalin Parkon belül kijelölt pályákon. A nyomvonal áthaladt a Park mesterséges tavai felett épített kis hidakon is, így igazán érdekes, és nagyon gyors pályán küzdöttek az utánpótlás korosztályok versenyzői.

Vasárnap 10 órakor a 90 km-es hosszú táv versenyzői indultak el, őket a 20 perccel később a 32 km-es rövid-, majd a 60 km-es középtávú kategóriák bringásai követték. A júliusi és augusztus eleji hatalmas esőzések után szinte csodaszámba ment, hogy a verseny hétvégéjére szinte teljesen felszáradt a pálya. Így rendkívül gyors versenyre lehetett számítani, bár délután egy kisebb zápor hűsítette a kerékpárosokat. A rajt után követező, összesen 5 km hosszú és a déli sípályával nehezített emelkedő tetején, Kékestetőn a szokásos dobszó hajtotta előre a versenyzőket. A szurkolók biztatása és a csúcskőnél elhelyezett frissítőpont mindenkinek megadta a szükséges plusz energiát. Innen már „csak” néhány óra tekerés kellett ahhoz, hogy mindenki célba érkezzen.

A férfiak elit kategóriájában a rajt előtt a Waberer’s és a Kross csapat tagjai közötti versenyre lehetett számítani. A tavalyi Mátra Maraton győztes, idén Kross bringával tekerő Blazsó Mártonnak ezúttal segítői is akadtak: lengyel márkatársai egészen Galyatetőig, vagyis a táv közel háromnegyedéig kísérték, és igyekeztek őt jó pozícióban tartani. A verseny végére azonban már csak ketten maradtak az élen: Blazsó, és a Waberer’s Teamtől Szatmáry András. A célban – ahogy a négy évvel ezelőtti mátrai magyar bajnokságon Parti Andrástól és Buruczki Szilárdtól is láthatták a nézők – ismét szoros befutóra került sor. A győztes és a második helyezett között mindössze néhány méter volt a különbség: Blazsó Márton pályafutása ötödik győzelmét szerezte meg a Mátra Maratonon, és ezzel övé lett a maraton magyar bajnoki cím is.

A nők versenyében a címvédő – korábban zsinórban háromszor is diadalmaskodó – Dósa Esztert tekintették esélyesnek, de az egész évben megbízhatóan versenyző, korábbi U23-as világ- és Európa-bajnok tereptriatlonos Poór Brigitta ezúttal elhódította a bajnoki trófeát. A szinte a verseny legelejétől komoly tempót diktáló Poór már Kékestetőre is határozott előnnyel érkezett fel, és ebből nem is engedett a célig, és magabiztosan nyerte meg a versenyt.

A Mátra Maraton három távján összesen harminc korosztályos kategóriában hirdették ki a győztest és a helyezetteket. Annak ellenére, hogy az esőzések, és rengeteg kidől fa miatt sok problémát kellett megoldania a szervezőknek, a verseny ismét jól vizsgázott. A meredek emelkedők, a néhol technikás lejtők és a sok-sok kő miatt a legkeményebb hazai mountian bike maratonnak tartott esemény remélhetőleg jövőre is sok bringást vonz, és az ország talán legszebb pályaszakaszára, Kékestetőre is sok néző kilátogat majd.

XIII. Mátra Maraton végeredménye:

Felnőtt férfiak (90 km)

1 BLAZSÓ Márton (VKE-NELSON)                                          03:45:10

2 SZATMÁRY András (Waberer’s Areus Cube Mtb Team)          03:45:11

3 CZARNOTA Bogdan (Kross Racing Team)                             03:47:22

Felnőtt nők (60 km)

1. POÓR Brigitta (Merida Maraton Team-CST)               02:51:06

2. DÓSA Eszter (Vitalitás SE – Kross)                          03:00:58

3. OROSZ Anita (Trek SE)                                           03:03:46

Részletes eredmények: http://www.vuelta.hu/matra-maraton/eredmenyek-2014
További információk a Mátra Maratonról: http://www.matramaraton.hu

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .