2018. április 10. kedd

Harmadik alkalommal ad otthont Budapest a Globális Fenntarthatósági Divathétnek

Harmadik alkalommal ad otthont Budapest a Globális Fenntarthatósági Divathétnek

A fenntartható divat világában immár nemzetközileg is ismert esemény a Globális Fenntarthatósági Divathét (angolul: Global Sustainable Fashion Week, GSFW), amely a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnökének, Mányiné Dr. Walek Gabriellának kezdeményezésére jött létre. Rövid idővel az életre hívása után 2016-ban már közel 15 országból csatlakoztak a GSFW programjaihoz és az eseményt záró öko divatbemutatóhoz, ezt követte a 2017-es, hasonlóan nagy létszámú, sikeres rendezvény, ahol Olaszország volt a díszvendég.

Az GSFW kiemelt szerepét és rangját jelzi az etikus és fenntartható divatban, hogy a világ minden részéről jönnek az előadók és a vendégek, ezt a globális tendenciát erősíti, hogy a GSFW mögött egy nemzetközi irányító testület áll, képviselve a különböző földrészeket és régiókat, továbbá a támogatóknak köszönhetően igényes, rangjához méltó helyszínek állnak rendelkezésére mind a programok mind pedig a vendégek elszállásolásához a Mellow Mood Hotels különleges és egyedi fashion hoteljeiben.

Harmadik alkalommal ad otthont Budapest a Globális Fenntarthatósági Divathétnek - Ruha és fotó: Agnes Szepligeti Couture

Harmadik alkalommal ad otthont Budapest a Globális Fenntarthatósági Divathétnek – Ruha és fotó: Agnes Szepligeti Couture

Az etikus és fenntartható divat aktuális kérdésein túl – öko tudatos alapanyagok és környezet kímélő gyártási technológiák alkalmazása, körforgásos divat, zéró hulladék és nulla karbon lábnyom, újra hasznosítás, slow fashion, a divatipar hatása a környezetre és a klímaváltozásra, a fenntarthatóság átláthatóságának és mérésének szükségessége, a fogyasztók szerepe a fenntartható divatban, a tisztességes kereskedelem (fair trade) – a 2018-as GSFW egyik fontos témája a társadalmi felelősségvállalás, a szociális érzékenyítés szükségessége. Ezt a témát járják körül a különböző országok tervezői, szervezetei, akik művész csoportokat, helyi munkaerőt is bevonnak a munkájukba. Közülük sokan élnek megváltozott munkaképességgel vagy vannak olyan élet szakaszban, hogy csak ez a kreatív munka tudja pozitívan megváltoztatni az élethelyzetüket.

A 3. GSFW konferenciájának és divatbemutatójának néhány érdekes előadóját és témáját szeretnénk kiemelni:
Ahmed Zubair Pakisztánból a hagyományok, a fenntarthatóság szempontok és a modern technológia összekapcsolásáról beszél a férfi ruhagyártásban, Fawad Noori a GIFT pakisztáni egyetemről pedig a digitális textil nyomtatásnál a hagyományos motívumok felhasználását mutatja be. A hagyományőrzéshez kapcsolódik a bangladeshi kiemelt előadó, Habib Ahasan témája is a régi Khadi technológiáról, amely kézi hímzésű, természetes alapanyagú textíliáival nulla karbon lábnyomot hagy maga után. Az Oxfordban élő Sruthi Nagulavancha a hagyományos, indiai szövőszékeken kézzel készült indiai szári anyagokat gondolja újra és készít blézereket és a maradékokból kiegészítőket, ezzel is a körforgásos divat koncepcióit követve. Racso Jugarap, Fülöp-szigeteken született, Belgiumban élő művész és tervező rattan nyakkendőt készít a rattan hulladékok újrahasznosításával és még a csomagolásnál is követi az öko szempontokat, munkát adva a helyi közösségnek, olyan asszonyoknak, akik már nem találnak koruknál fogva megfelelő munkát. Cristine Omollo kíváló divattervező Kenyából jól példázza azt a társadalmi felelősségvállalást, hogy a periférián élőknek is segítséget lehet nyújtani a kreatív munkába való integrálással – például makramé készítés, textiltechnika oktatás stb. – esélyt kínálva egy jobb életre. Kenya nemrégen tiltotta be a műanyag zacskók forgalmazását. Edlira Sulaj tervező Albánia kulturális örökségét is bemutatja a viseletekben, hogyan lehet a modern öltözködésben ötvözni a folklórt, a tradicionális kézművességet, a hímzést, mindent fenntartható módon, és erre oktatja a jövő generációját is. A panelbeszélgetésekhez csatlakoznak olyan indonéz szakemberek is, akik fogyatékkal élőket vonnak be az öko textiliák készítésébe és a kifutón pedig Mira Indria indonéz tervező fogja bemutatni az indonéz tradicinonális, u.n. “kebaya” ihlette kollekcióját, természetesen kizárólag öko anyagokból.

Julia A. Müller Németországban élő tervező ANNAMARIAANGELIKA márkáját a slow fashion jegyében tervezi Peruban, az ottani művész csoportok bevonásával, nagyon sok családnak biztosítva megélhetést a kizárólag öko, alpakka alapanyagú, az ottani hagyományos kézi eldolgozással készülő kötött termékek gyártásával. A magyar Kovács Kinga tervező „Vigyél színt az életedbe!” nevű projektjét mutatja be a konferencián, ahol a ruhákba Braille írással belehímzik a ruhák színeit, hogy az olvasható legyen a gyengén látók számára is, asszisztencia nélkül. A projektben közreműködött Lengyel Zsófia, látássérült parasportoló, a magyar válogatott tagja, aki a 3.GSFW arca, a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület Ability Fashion Teamjének tagja. Szentesi Réka, a Mod’Art igazgatója, a Fashion Revolution magyarországi kampány menedzsere előadásában a divat átláthatóságának szükségességére hívja fel a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás témaköréhez kapcsolódva.

Dr. Monika Zabel USA-ban és Németországban élő tervező az etika és fenntarthatóság viszonyáról beszél, számára fontos, hogy az öko divat is megjelenjen a luxus kategóriában és a művészetekben is.
2017-ben tervezőként elsőként kapja meg a Rucka Artist in Residence díjat Lettországban az u.n. Urban Pilgrims projektjével, ezt a capsule kollekciót nálunk is bemutatja. Dr.Jocelyn Chen tajvani előadó témája a tervezés és fenntarthatóság viszonya. A professzor a Fu Jen Katolikus Egyetem
Textil- és Gyártásszervezési tanszékén a Divattervezési Szak igazgatója. Ez az egyetem néhány éve bekerült a világ első tíz divattal foglalkozó egyetemi tanszéke közé és Budapesten két vezető munkatársával örömmel ismerkedik meg a hazai hasonló felsőoktatási intézmények vezetőivel is.
Idén a kiemelt témák közé tartozik a divatipar és a klímaváltozás, ehhez kapcsolódik Vittorio Giomo a GSFW főtanácsadójának előadása, aki a GSFW képviseletében csatlakozott a UNFCCC Climate Action in Fashion Dialogue platformjához, melyben a legfontosabb divatipari cégek, szervezetek
tevékenykednek, valamint Heidrun Sigfusdottir izlandi tervező előadása, aki ismert környezetvédő aktivista. Előadásában felhívja a figyelmet a tudatos vásárlás szükségességére, vizsgálja hogyan hatnak a fogyasztói szokások a klímaváltozásra, kampányol a műanyag felhasználás csökkentésére is.
Partnere az Izlandi Környezetvédelmi Szövetség, saját márkájának, a Dimmblá vásárlásával a világ óceánjainak védelméhez is hozzájárulunk. Mivel Svédország is igen komoly erőfeszítéseket tesz a környezetvédelem, a fenntarthatóság területén, érdeklődésre tarthat számot Nelly Hayek előadása. Ő a svédországi Boråst, valamint az ACTE-t képviseli (European Textile Collectivities Association képviseletében – amelynek elnökségét 3 évre Borås kapta meg) és arról tart előadást, hogy mennyire fontos a társadalmi összefogás nemcsak egyéni, hanem városi, de kormány szinten is ebben a témában, valamint hogyan tudta ilyen módon Borås újraindítani a textil és divatipart és az innovációt ezen a területen.

Krain Tamás az Innovatex Zrt-től az Expert Network on Textile Recycling, azaz a ENTeR nevű EU-s projektet ismerteti az előadásán, melynek célja a hulladékmennyiség csökkentése annak érdekében, hogy megakadályozza a nem megújuló erőforrások kimerülését a textiliparban, innovatív
szolgáltatások közös ajánlása alapján. Így a hulladékgazdálkodás és -optimalizálás, az életciklustervezés (vagy az ökotervezés) fontos szerephez jut. A projekt partnerek öt közép-európai országban találhatók.

Az esemény kiemelt szakmai támogatója a fenntarthatóságban élenjáró olasz RadiciGroup, Maria Teresa Betti előadásában szintén foglalkozik a körforgásos gazdaság témájával és a fenntarthatóság mérésének fontosságával a divatiparban és példákon ismerteti a LCA (Life Cycle Assessment), életciklus-elemzési módszert.

Oroszország 2018-ban elsőként jelenik meg a GSFW-en, Olga Johnson Antonova, tervezőként, kurátorként a fenntartható divat és a művészetek összekapcsolásén fáradozik. Az ő ajánlásával mutatkozik be Julia Neva Szentpéterváron élő orosz tervező, akit a Neva folyó szeretete és a keleti
filozófia ihletett meg egy érdekes újrahasznosított kollekció tervezésében. A tervezők egy része az április 12-i konferencián, illetve komplett kollekcióval az április 13-i esti nemzetközi divatbemutatón fog bemutatkozni. Mivel Bulgária az EU soros elnöke, a GSFW 2018. április 11-i sajtótájékoztatóján a Bolgár Kulturális Intézettel közösen több bolgár művész kiállítására is sor kerül és két bolgár divattervező, Kalina Kuzmanova és a Balkan Fashion Week alapítója, Elena Alexy is bemutatkozik az integrált – az Abillity Fashion Team fogyatékkal élő tagjai közreműködésével – 2018. április 13-án, 19 órakor a Millennium Centerben szervezett öko divatbemutatón. A kifutón az alábbi tervezők ruhái szerepelnek még: Christina Omollo (Kenya), Juliya Neva (Oroszország), Mira Indria (Indonézia), valamint Krivanics Ágnes, Szépligeti Ági, Körtvély Adrienn.

A 3. GSFW egyik kiemelt vendége Marco Lucietti, a Copenhagen Fashion Summit stratégiai tanácsadója.

Teljes programterv+HELYSZÍNEK: http://www.divatliga.hu/globalis-fenntarthatosagi-divathet-2018/

További Budapest és környéki programok ITT érhetők el!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!
Ruha és fotó: Agnes Szepligeti Couture

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .