2013. november 8. péntek

Gergő alkot

Nos. Előre leszögezném, hogy hobbista vagyok, aki szereti a finomat. Ha valaki rendszeres olvasónk, akkor tudja, hogy kávé fanatikus és gyakori kóstoló (és készítő is) vagyok (A kávénkról, Kávéházi élmények (1.), Kávéházi élmények (2.), Melange illetve mostantól a Gasztronómia rovat).
Ezeken kívül mindenféle konyha (és művészetük) is érdekel, így ma egy egyszerű, de mégsem hétköznapi receptet mutatok be nektek: Csokis puding, mandula likőrbe áztatott, karamell öntetes banánnal.

Ha ultra röviden kellene leírni, akkor az alábbiakból áll: csokis puding ágy, benne 1 kocka étcsoki, rajta mandula likőrbe áztatott banán és leöntve karamellel.

Az elkészítése roppant egyszerű, egyedül a banánnal kell kicsit előre foglalkozni, lévén a mandula likőrt nem árt ha magába is szívja, nem csak megmutatjuk neki. Egyszerűen felszeljük, max fél cm vastagra, tálba tesszük, majd 4 evőkanál mandula likőrt teszünk rá.

Mandula likőrben pihennek a banán szeletek

Mandula likőrben pihennek a banán szeletek

Természetesen másba is áztathatjuk, szerintem a rumok, brandy-k, esetleg a jó minőségű pálinkák is megfelelnek.
Megjegyzem, hogy egy lapos tálkával sokkal jobban járunk, mert akkor nem kell forgatnunk a banán szeleteket.

A puding elkészítését szerintem mindenki tudja, de ha mégse íme egy rövid leírás: elveszünk fél liter tejet, meg egy csomag pudingport (én a csokit választottam, de aki a vaníliát jobban szereti, az azzal is csinálhatja). Fogunk egy kis edényt, beleöntünk kb 1,5-2 dl tejet, ebben elkavarjuk csomómentesre a pudingport, – közben a maradék tejet egy lábasban lassan(!) melegítjük  – majd hozzá öntjük a már melegítés alatt állóhoz. Cukrot ízlés szerint tegyünk bele – én speciel 4 evőkanálnyit használtam. Egészen addig kavargatjuk, míg fel nem forr és nem érezzük, hogy pudingos állaga lenne (lehetőleg folyamatosan kavargassuk, mert simán leragad!). Elkészültekor formákba vagy hőálló poharakba öntjük.

Az előre behűtött formákban a puding

Az előre behűtött formákban a puding

Ezt követően az étcsokit kockánként beletesszük a közepébe (nem árt sietni, különben a puding “bőrrel” úgy kell megküzdenünk). Ha valaki egy konkrét réteget szeretne, akkor inkább reszelje le és szórja a pudingra.

A csokikockák állítva tettem bele, így egy része beleolvad a pudingba, majd újra megszilárdul az elegy, mikorra kihűl.

A csokikockák állítva tettem bele, így egy része beleolvad a pudingba, majd újra megszilárdul az elegy, mikorra kihűl.

Ha ezzel megvoltunk, akkor a banán szeleteket óvatosan rápakoljuk.

A recept legkönnyebb része :)

A recept legkönnyebb része 🙂

A karamellt ízlés dolga, hogy ki milyenre szereti csinálni – egyébként simán pörkölt cukorral is megcsinálhatja, sokkal előbb kész lesz. Nem túl bonyolult, fogjuk a cukrot, beletesszük egy edénybe, kevéske vizet öntünk rá, hagyjuk felolvadni, majd magasabb hőmérsékleten karamellizáljuk barna színűre. Ezt követően félrehúzzuk a tűzhelyről, óvatosan beletesszük a vajat, kevés tejet és lassan újra összeforraljuk. Amint homogén lett, kész is van, már csak a finomságok tetejére kell önteni.

Íme a kész, még forró karamellel leöntött finomság. Már csak hűlnie kell.

Íme a kész, még forró karamellel leöntött finomság. Már csak hűlnie kell.

Amint kihűlt, máris tálalható. Jó étvágyat!

A recept (4 fő részére):- 1 érett banán
– 4 evőkanál mandula likőr (vagy egyéb, hasonló ízes alkohol)
– 1 csokis pudingpor (ízlés szerint lehet vanília is)
– 1/2 l tej
– 4 evőkanál cukor
– minél magasabb kakaótartalmú étcsoki, adagonként 1-2 kocka (ha egybe tesszük bele 1 is elég, ha reszeljük, akkor inkább 2 kell)
– ~12-15 dkg cukor
– 2 evőkanál víz
– 2,5 dkg vaj
– 1/2-1 dl tej
Amennyiben valaki inkább sima pörkölt cukorral csinálná, akkor a vaj, a tej nem kell bele.

Comments

One thought on “Gergő alkot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .