2022. június 1. szerda

MKB-Pannónia Strandröplabda Országos Bajnokság 2022

Három jól ismert helyszín, egy új verseny, és persze a bajnoki döntő, hol máshol, mint a Lupa Beachen. Lássuk, hogy alakul a 2022-es MKB-Pannónia Strandröplabda Országos Bajnokság naptára.

A strandröplabdát szeretőknek jó hírrel szolgálhatunk: idén 15 nappal korábban – június 3-án – kezdődik az országos bajnokság. A Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) és az Európai Röplabda Szövetség (CEV) idén is elfogadta a hazai szövetség kérelmét, miszerint a 2022-es MKB-Pannónia Strandröplabda Országos Bajnokság versenyein a játékosok ranglista pontokat szerezhetnek.

Az első állomás Csepel, ahol a tavalyi női döntőben a két év után újra ob-fordulót nyerő Vasvári Eszter és Vasvári Zsófia páros diadalmaskodott, míg a férfiaknál a Pénzügyőrösök csatáját Kiss Dániel és Rása Alex nyerte meg.

Június 24-én Tatára teszi át székhelyét a strandröpisek felnőtt és utánpótlás elitje. 2021-ben itt kezdődött az ob, idén viszont második állomása a versenysorozatnak. Tavaly Hajós Artúr és Stréli Bence magabiztosan szerezte meg az aranyérmet, még csak szettet sem veszítettek az elődöntőben és a döntőben. A nőknél Győri Panna és Szabó Adrienn első alkalommal nyertek ob-fordulót.

Új helyszín a 2022-es programban Abádszalók, ahova július elején érkeznek a versenyzők. A Tiszta-tó partján hosszú kihagyás után rendeznek bajnoki fordulót, 2007 után idén ismét az ország keleti felére költözik le egy hétvégére a strandröplabda mezőny.
Ha már tó, akkor a Balaton sem maradhat ki. A már jól ismert Gyenesdiás fogadja a versenyzőket az ob-döntő előtt. Tavaly a nőknél szetthátrányból fordítva diadalmaskodott Vasvári Zsófi és Vecsey Fanni párosa, míg a férfiaknál a tatai forduló győztese örülhetett ismét az első helynek, vagyis a Hajós–Stréli páros.

Augusztus 6-7. között kerül sor az országos bajnokság döntőjére a Lupa Beachen, ahol előző évben Hajós Artúr és Stréli Bence megvédte címét, a nőknél a mesterversenyek alkalmával háromszor is ezüstéremig jutó Szombathelyi Szandra és Villám Lilla párosa tudott győzni. A hagyományokhoz híven a bajnoki döntő már szerdán elkezdődik az U16-U18-U20-asok versenyeivel.

A bajnoki döntő után sem szabad szomorkodnunk, hiszen augusztus 10-én kezdődik (szintén a Lupán) az FIVB Pro-Tour Futures-verseny, illetve velük együtt az U18-as és az U20-as MEVZA-torna rengeteg magyar indulóval.

A King of the Court a strandröplabda sportág egy újdonsága. Öt csapat játszik egymás ellen három fordulóban, az első és a második kör 15 percig tart, pontonként – forgóban – váltják egymást a versenyzők. Minden kör végén a legkevesebb pontot szerző párosok kiesnek. Izgalmas és gyors verseny, ezért is érdemes a felnőtt döntők előtti napokban is kilátogatni a Lupa Beachre.

A menetrend:
– június 3-5.: I. Mesterverseny, Csepel
– június 24-26.: II. Mesterverseny, Tata
– július 8-10.: III. Mesterverseny, Abádszalók
– július 22-24.: IV. Mesterverseny, Gyenesdiás
– augusztus 6-7.: Magyar Bajnoki Döntő, Lupa Beach
– augusztus 10-14.: FIVB Futures és MEVZA

Magyar Bajnoki Döntő, Lupa Beach – 2017

A csepeli versenyhétvége menetrendje:
Péntek: U16-os lányok 5* versenye, felnőtt selejtezők
Szombat: felnőtt főtábla-mérkőzések
Vasárnap: felnőtt helyosztók, U16-os fiúk 5*-os versenye
Mindhárom versenynapon a mérkőzések 9 órakor kezdődnek.
Vasárnap a felnőtt bronzmérkőzések 11 órakor kezdődnek, a női döntő 14.05-kor, a férfidöntő 15.15-kor rajtol el. Tervek szerint 16.20-kor várható az eredményhirdetés.
A nézőknek a rendezvényre való belépés ingyenes.
A teljes versenyhétvége követhető lesz live stream-en keresztül.

Június 3-án kezdődik a 2022-es MKB-Pannónia Strandröplabda Országos Bajnokság első Mesterversenye Csepelen. Buday Balázs, a Strandröplabdázásért SE edzője beszélt a Szabadkikötőben található pályákról és arról, mely párosoknak lehet esélyük megnyerni az első ob-fordulót.
A férfiaknál Szabó Vilmos, Mikuláss Koch Marcell duója mindenképp esélyes lehet a forduló megnyerésére, a tavalyi U20-as Eb-n szerzett 4. hely is mutatja, hogy komoly szándékaik vannak ebben a szakágban is. Várhatóan az augusztusi bajnoki döntő környékén lesznek csúcsformában, a tavalyi szezon elején is akadoztak. A nőknél a Vecsey Fanni, Juraszik
Patrícia páros már a név alapján is erős lehet, de idén is a Szombathelyi Szandra, Villám Lilla kettőse lesz a legesélyesebb a bajnoki címre. Bízom a Vasvári tesókban, hogy idén majd bajnoki döntőt tudnak játszani, mert ha olyan napjuk van, bárkit meg tudnak verni.
” – mondta Buday Balázs az esélyekről.
A helyszínnel kapcsolatban a legfontosabb talán, hogy eléggé szelesek a pályák, ami nem mindenkinek kedvez. Nekünk, az SRSE-nek könnyű dolgunk van, mert mi azokon a pályákon edzünk, ismerjük jól. Az erdőnek remek klímája van, ott lehet regenerálódni, el lehet húzódni a fák árnyékában, csak üzemeltetői szempontból okoz fejtörést a sok levél és faág.” – emelte ki Buday Balázs a helyszínről.
Sokan irigykedhetnek többszörös magyar bajnok párosunkra, Hajós Artúrra és Stréli Bencére, hiszen januárban egy hónapra Brazíliába utaztak, ahol Leopoldo Sindice Da Silvával és segítőjével készültek az idei strandröplabda szezonra.
Nagyon higgadt, kedves ember. Szeretünk vele dolgozni, mert elég maximalista, de ami kifejezetten tetszik, hogy precíz és felkészült. Az edzéseket hetekre, hónapokra előre megtervezi, a nagyobb versenyek előtt pedig figyelembe veszi a terhelésünket is. A legprofibb edző, akivel dolgoztunk, már most rengeteg tanultunk tőle.” – mondta Hajós Artúr brazil
edzőjéről.
Az idei szezonban a legfontosabb számunkra, hogy minél több nemzetközi versenyen elinduljunk. A magyar bajnokságot kifejezetten szeretjük és várjuk, emellett mindenképp szeretnénk ott lenni Párizsban két év múlva. Minden edzésen ez lebeg a szemünk előtt. A kvalifikáció jövőre kezdődik, az idei szezon ezért is fontos számunkra. Minél több pontot és
tapasztalatot szeretnénk gyűjteni, hogy jövőre reális cél lehessen kijutni az olimpiára. Nem szeretek ennyire előre tervezni, 2024 még odébb van, de keményen fogunk dolgozni, hogy az álom sikerüljön
.” – tette hozzá Hajós Artúr.

Szombathelyi Szandra és Villám Lilla 2020-tól versenyeznek egy párosként, egy évvel később pedig a Lupa Beachen magyar bajnoki címet ünnepelhettek. Pár héttel később elindultak életük első World Tour-versenyen, amelyen az előkelő 5. helyen végeztek. Nem meglepő, hogy év végén a Magyar Röplabda Szövetség őket választotta az év női
strandröplabda párosának.
Szeretnénk megvédeni a magyar bajnoki címet, illetve a többi fordulót is megnyerni, nem úgy, mint tavaly, amikor a mesterversenyeken mindig a második helyen végeztünk. Nemzetközi porondon is szeretnénk megmutatni magunkat, hogy a ranglistán minél előrébb léphessünk.” – mondta Villám Lilla a 2022-es terveikről.
A tavalyi Európa-bajnokságról nem sokkal csúsztunk le, rajta voltunk a várólistán, pedig nem készültünk rá. Ezért az elsődleges cél mindenképpen egy Eb-részvétel lenne, az olimpia kicsit hosszabb időbe telik, nekem nem biztos, hogy sikerül, de a fiataloknak szurkolok.” – mondta Nagy-Szombathelyi Szandra.

További Budapest és környéki programok ITT érhetők el!
Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Kép/szöveg: Sportkult/sajtóinfó

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .